Search
  • sandrinhagre

Over onze innerlijke schaduwdelen en trans-persoonlijke delen en de link met Indiase goden.

Updated: Nov 6, 2020
Wauw wat een mooie afbeelding van Kali......

Jaren lang heb ik delenwerk gedaan d.m.v. voicedialogue sessies als ontvanger en facilitator, gebaseerd op het werk van Carl Jung.

Carl Jung heeft in de transpersoonlijke psychologie veel geschreven over het (collectief) onderbewuste en alle energieën die in ons liggen opgeslagen, waar we vaak geen weet van hebben (door hem ook wel aangeduid als archetypen). Zijn levensvisie staat m.i. dicht bij de hindoeïstische filosofie. Hier worden archetypes echter aangeduid als Goden /Godinnen met uiteenlopende kwaliteiten. In de transpersoonlijke psychologie worden dit ook wel transpersoonlijke delen genoemd. Dit zijn innerlijke energieën die je het gevoel geven alsof je je verbind met een archetypisch veld in gevoel en kennis. Je komt in een lichte trance of meditatieve staat en je "wordt" voor korte tijd die energie (terwijl je je er wel bewust van blijft dat dat niet is wie je bent en je zelf alle controle houdt).

Nog even belangrijk om te weten is dat je in voicedialogue eerst met de persoonlijke delen gaat werken, bijvoorbeeld de beschermer, de criticus, het/de innerlijke kind(eren), de saboteur, de aanklager, de observeerder etc. Daarna kunnen vanzelf archetypische delen naar boven komen. Als dit gebeurt heeft dit als functie om je innerlijke wijsheid naar boven te halen zodat je er iets mee kunt in jouw dagelijks leven of om tot inzicht te komen. Door contact te maken met de verschillende energieën in jezelf (zowel persoonlijk als trans-persoonlijk) kan je alles in jezelf ervaren (zowel liefdevolle gevoelens/ delen en ervaringen als donkere gevoelens , schaduwdelen en ervaringen). De weggestopte emoties worden in het licht gezet en morgen er zijn en de delen die je nog niet van jezelf ontdekt hebt (bv de luie, of de actieve, de verleidster, de competatieve, de dominante, de levensgenieter etc). De dualiteiten kunnen op deze manier langszaam oplossen in een gevoel van innerlijke rust en harmonie. Je hebt ontdekt en ervaren dat je geen van alle delen bent, omdat je ze hebt ervaren is er geen angst of geen oordeel meer op, geen afkeer en geen gemis. Je kunt de delen inzetten wanneer nodig, maar zij besturen jou niet meer.


Alleen puur bewustzijn blijft uiteindelijk over als dat wat we echt zijn, de waarnemer, dat waar alles in plaatsvindt en dat wat door alles stroomt, overal aanwezig is.

Omdat verschillende energieën in voicedialogue steeds meer doorvoeld worden, ben je er niet meer bang voor, sta je steviger in het leven en kan je, als dat jouw roeping, is andere mensen begeleiden in hun psychische processen. Door ze te integreren wordt jij de bestuurder van de krachten en nemen zij het stuur niet van jou over.


Voor degenen die iets meer willen weten of Indiase Goden en hun betekenissen, ik vind dat zelf wel heel leuk en interessant :-) hieronder wat meer informatie.


Volgens de indiase mythologie is KALI de laatste verschijningsvorm van Shiva's godin en tevens diegene die de eindtijd en het pralaya, de duistere rusttijd beheerst. Ze is de grote moederfiguur die beschermt. Zoals een baarmoeder die in duisternis nieuw leven in zich kan doen ontstaan. Ze is naakt en zwart. Ze staat symbool voor zuivere goddelijke duisternis met oneindige macht, pure energie, die in de eindtijd alle onzuivere zwarte demonen vernietigt. Dit om te voorkomen dat Dharma (rechtschapenheid) verloren gaat. Na het gouden, zilveren, koperen tijdperk komt het laatste tijdperk van de cyclus. Het is het "ijzeren" of "zwarte tijdperk": Kali Yuga (waarin we nu leven), wanneer de spiritualiteit verloren gaat en de demonen de overhand krijgen." ~ wikipedia


Shakti en Shiva zijn een twee eenheid. Zij representeren de mannelijke en vrouwelijke energie in het universum en daarom ook in ons. Shakti staat voor de dynamische energie (vaak gesymboliseerd als een slang die zich door de chakra's een weg omhoog baant), Shiva het alomtegenwoordige stille bewustzijn.

KALI is een aspect van de vrouwelijke dynamische energie in ons die een vernietigde werking heeft. Om iets nieuws te laten groeien en bloeien moet het oude vernietigd worden. Deze kracht brengt waarheid naar boven en herstelt Dharma. Dharma heeft in de hindoeïstische filosofie vooral betrekking op het juiste handelen, op de juiste tijd, op de juiste manier en om de juiste redenen volgens de universele wetten van de menselijke natuur wat tot tevredenheid, geluk en voorspoed zal leiden.~ wikipedia

Lakshmi is een Godin die ook een aspect van de vrouwelijke dynamische energie in ons representeert, maar dan met een heel ander karakter en kwaliteit, zoals schoonheid, moed, liefde, vruchtbaarheid, rijkdom.

Zo zijn er in het hindoeïsme/ tantrisme oneindig veel Goden en Godinnen die zijn afgeleid van het Hemelse Koppel Shiva en Shakti die in ons huizen als de vrouwelijke en mannelijke energie. Bij volledige realisatie verenigen deze Shiva en Shakti energie zich in het bovenste chakra, de sahasrara genoemd, de duizend bladige lotus.


Het blijft altijd van belang in dit werk met transpersoonlijke delen om je als facilitator of als je het zelf doet, altijd van tevoren met een zuivere energie en een duidelijke lichte intentie te verbinden. De zuivere energie kan van alles zijn: God/ de Bron/ de Tao, Jezus, Aarstengel Michael of andere lichtbron waar jij verbinding mee voelt of je toe aangetrokken voelt. Het geeft je bescherming en richting in het proces.10 April 2020

Geschreven door Sandra

10 views0 comments