Search
  • sandrinhagre

Spelen met bloemen en planten

Updated: Sep 11


Over wildplukken en eten van bloemen en planten





De afgelopen twee weken ben ik wat gaan spelen met bloemen en planten die ik wild geplukt heb in bos en park. Te beginnen bij planten en bloemetjes die bij de meeste mensen wel bekend zijn omdat ze in grote getalen om ons heen groeien en bloeien, zoals de paardebloem, het madeliefje, de brandnetel, rode klaver (zie paarse bloemetje), hondsdraf en veldzuring. Van de drie laatst genoemde kende ik de naam alleen niet ...Van de brandnetel, paardenbloemblad/ bloem, hondsdraf en veldzuring heb ik meerdere keren soep gemaakt. Het madeliefje, de rodeklaver en de paardenbloem heb ik gebruikt voor een vrolijke garnering van soep en salades. In al deze planten en bloemen zitten grote hoeveelheden vitaminen en mineralen. Let op!: maak alle planten en bloemen die je eet goed schoon met water en evt een beetje azijn, controleer op eitjes/ beestjes en pluk niet waar honden worden uitgelaten, koeien of andere beesten grazen. Hier is de kans op verontreiniging namelijk aanwezig. Zo zitten er in de PAARDEBLOEM vijfmaal zoveel eiwitten, achtmaal zoveel vitamine C en dubbel zoveel kalium, fosfor en magnesium als in een krop sla. Het wordt ook gebruikt als GENEESMIDDEL voor de galblaas, de lever, jichtklachten, reumatische klachten. Het is bloedreinigend en werkt goed bij spijsverteringsklachten. Let wel op dat je de stelen niet in grote hoeveelheden eet, dan zit een giftige stof in. Ik eet daarom zelf de bloemen en de bladeren. DE HONDSDRAF (zie de mooie ronde ,met wat rondingen, bladeren met paarse bloemtjes op de foto). Je kunt de wat bitter smakende bladeren rauw eten om je smaak te verfrissen, je kan er thee mee maken en bv kruidenwijn of kruidenolie, je kunt het toevoegen aan salades, soepen en eiergerechten, quiche, kruidenkaas/ boter. Eet de bladeren als ze nog jong zijn (tm mei) en de zoetige paarse bloemetjes kun je tot eind juni gebruiken als decoratie of ook in salades, spreads of groenen. Gebruik er niet te veel van, puur om eten te kruiden. Je kunt het als GENEESMIDDEL gebruiken bij ontsteking van darm of maagslijmvlies, blaasklachten, leverklachten en griep. In de chinese geneeskunde wordt de plant inzet bij behandeling voor stoornissen van de dikkedarm, blaas en longen. VELDZURING (zie lange plant met dunnen bladeren en bruin rode toppen op de foto)). Van maart tot oktober te oogsten. De bladeren kun je in salades gebruiken of als soep voorgaand aan machtige vetrijke gerechten. De toppen of onluikende bloemen kunnen tot mei aan diverse groentegerechten worden toegevoegd, bv linzen, tomaten, courgette of zure sausen, dipsauzen, kruidenboter. Let op: Niet te veel hiervan eten omdat oxaalzuur bij langdurig regelmatig gebruik tot nierbeschadiging kan leiden. Door room of melk toe te voegen wordt de werking gedeeltelijk ongedaan gemaakt. DE BRANDNETEL: Het blad kan je als spinazie eten, ook goed te gebruiken in eiergerechten, als basis voor groentesoepen, sauzen, bier, thee en pesto. De zaden kunnen van juli tot augustus in kruidenkaas verwerkt worden of je kan ze over je salades sprenkelen. Ook de bloemknoppen zijn in de lente in salades te verwerken. Er zit heel veel magnesium, kalium, ijzer , silicium, vit A,C en E in en carotenoïden. Het heeft GENEESKRACHTIGE werking op de behandeling van reumatische klachten, spijsverteringsstoornissen, nierproblemen en het werkt urineverdrijvend. Het werkt inwendig positief op de bloedopbouw en om de enzymproductie van de alvleesklier te verhogen. Het wordt gebruik bij galsteenklachten, bij roos en vettig haar. Het heeft een ontgiftende en bloedreinigende werking. Let op: Pluk de toppen van de brandnetel met een stevige handschoenen. Als je de bladeren kneust door ze door je vingers te rollen dan gaan de haardjes stuk en kan je ze bij wijze van rauw eten....ik zou ze wel eerst schoonspoelen en nakijken op evt beestjes . RODE KLAVER: Zowel de bloemen als de blaadjes zijn eetbaar. Je kunt ze toevoegen aan salades, kruidenkaas, thee en fermenteren als zuurkool, de bloemen in burgers verwerken of in deeg verpakken. De smaak doet aan erwten of veldsla denken. GENEESKUDIGE WERKING: bij diarree, hoest en chronische huidziekten, bij overgangsklachten (extract), bij hormoonafhankeljke tumorvorming , in het bijzonder bij borst-, baarmoeder en prostaatkanker. De thee (3 theelepels bloemen) werkt bloed reinigend en kan gebruikt worden voor verlichten van oververmoeide ogen. Het BOEKJE EETBARE WILDE PLANTEN kan je helpen met het determineren van planten, heel heel leuk en handig maar ook noodzakelijk. Er zijn niet heel veel dodelijke planten in nederland maar wel een paar en die lijken op andere planten. Zie foto voor handig boekje. Met de PLANTNET app kan je een foto maken van bloem of plant en vervolgens zien welke plant het is en waar het voor gebruikt kan worden (toepassingen) . Check wel nog met een boekje zodat je 100 procent zeker weet of het de plant/ bloem daadwerkelijk is, mocht je het willen gebruiken in je eten!


Veel onderzoek & eetplezier Sandra



2 views