Search
  • sandrinhagre

Symboliek, het chakra-systeem en mijn levensloop

Updated: Apr 11


Gisteren schreef ik over de betekenis voor mij van het oog en de bloem als symbolen die ik als kind al tekende omdat ze mij zo aanspraken.

Nu stond ik gisteravond onder de douche en mijmerde wat verder over symboliek en wat ik als kind verder nog tekende/ creëerde. Toen zag ik nog vijf symbolen voor mij die ik als kind heel vaak gebruikte als ik gevraagd werd een kaartje te schrijven of een briefje of iets anders; een hart, een muzieknoot en een vlinder en een druppel water en een zon. Ik had jaren lang een heel groot schilderij in mijn slaapkamer hangen waar ik een aantal van deze symbolen op getekend had en ingelijst. Misschien heb ik het nog in mijn schuur liggen, maar ik ben bang van niet, weggegooid in een grote schoonmaak onder het mom van ont-spullen.

Het derde oog (vijfde chakra) en het hart (vierde chakra) vallen onder de hogere chakra's (voorbij aan het ego bewustzijn). Zij kunnen zich pas verder openen op het moment dat de lagere chakra's in balans zijn en oude zaken verwerkt zijn. Als de bovenste chakra's zich openen zonder dat er goede gronding is kan dit gevaarlijk zijn

Het hartchakra is de poort tussen hemel en aarde, het integreert de energieën van de lagere en hogere chakra's, verbindt het lagere met het hogere Zelf.

De vlinder staat voor mij voor transformatie van het oude in het nieuwe; van egokracht naar authentieke wilskracht en manifestatie vanuit het derde chakra. De zon staat ook voor het derde chakra, de zonnevlecht; ons innerlijk vuur. Als dit chakra in balans is ontstaat er een warme energie, die krachtig is, kan manifesteren en de mensen om zich een een gevoel van vertrouwen en warmte geeft. De muzieknoot staat gevoelsmatig voor mij voor het tweede chakra (sacraalchakra), onder de navel waar de seksuele levensenergie huist en die een belangrijke rol speelt in het ontwaken van de kundalini energie. Hier huist het innerlijk kind dat vrij wil zijn, wil dansen, zingen en plezier maken, onze gevoelswereld (het element water) en de verbinding met onszelf en anderen. Dit chakra is tevens verbonden aan de seksuele energie die in oorspronkelijke staat onschuldig, vrij en creatief is in zijn uitdrukkingsvorm.

Dan mis ik dus alleen het symbool voor de aarde energie nog. Ons basischakra, onze instinctieve natuur, daar waar ons gevoel van bestaansrecht huist en we leren ons innerlijk veilig te voelen omdat er voor onze basisbehoeften gezorgd wordt. Als kind was ik angstig voor de dood, mijn ouders te verliezen wat zich uitte in niet kunnen slapen en een diep gevoel van onveiligheid en gebrek aan zelfvertrouwen. Achteraf gezien had ik als kind een heel slechte aarding. Door veel innerlijk werk heb ik een nieuw fundament opgebouwd. Kinderen met slechte aarding kunnen emoties van zichzelf en anderen niet goed afvoeren en ervaringen niet verwerken, dit blijft in hun systeem zitten. Als jong volwassene kreeg ik heel veel last van alle opgeslagen emoties, vaak ook gevoeld als fysieke pijn en ziekte. Een lange innerlijke reis begon. Als kind ging ik er vanuit dat iedereen zich zo voelde als ik; gevoelig/ sensitief, onzeker en niet thuis in de wereld. Nu weet ik beter. Mijn innerlijk leven is heel erg veranderd en ben daar zo dankbaar voor. Het lichaam voelt steeds meer open waardoor de energie stromen gevoeld kunnen worden en de ziel langzaam aan kan indalen. Ik ben nu gek op bomen, bos, planten, dieren, alles wat natuurljk en onschuldig is en kan dat wat onnatuurlijk, vervormd door ego met compassie ontvangen. Ik zie uit naar de rest van mijn reis in deze bizarre maar mooie aardse werkelijkheid van dualiteit, maar nu vanuit een bewustzijn van veel en veel meer eenheid.


4 mei 2020

In dankbaarheid Sandra14 views0 comments

Recent Posts

See All