Search
  • sandrinhagre

Wel of geen eetbare wilde bloemen eten

Updated: Aug 30, 2020

Over co-existentie met de natuur en introspectie m.b.t vraagstukken die hierover gaan.

VRAAGSTUK: WEL/GEEN EETBARE BLOEMEN ETEN?

Ik heb al heel lang een voorliefde voor (wilde) bloemen. De kleuren, vormen en geuren betoveren me. Het decoreren van eten met bloemen is iets wat ik sinds kort begin te ontdekken, een lust voor het oog en het voegt zoveel natuurlijke schoonheid toe.

Zelf koop ik al langere tijd geen bossen bloemen meer omdat ik steeds meer moeite kreeg met het ontnemen van leven aan levende wezens, waar een bloem in mijn beleving ook toe behoort...Het plukken van wilde planten is gek genoeg iets waar ik minder moeit mee heb merk ik, het wordt vaak onkruid genoemd omdat het wild woekert, maar het leeft dus wel.....

Hoe sta ik eigenlijk tegenover het eten van eetbare bloemen, vroeg ik me de laatste tijd af. Heeft God/ de Bron deze bloemen gemaakt om ons te voeden, is het deel van de overvloed waarin wij mogen delen of is het een egoïstische daad van de mens om alles tot zich te nemen, te consumeren voor eigen gerief. Wat is het verschil tussen het consumeren van groente/ planten of bloemen? Wat is hun Dharma, waarom zijn ze hier op aarde? Is er geen verschil of wel degelijk. Een inkijkje hier in mijn sensitieve geest en belevingswereld ....

Ik heb op deze vragen enige tijd gekauwd......................

Mijn conclusie voor nu is dat het een GEVOELskwestie is, een vraagstuk van het HART. Er is in mijn beleving meer bewustzijnsgroei nodig op het vlak van voeding in het algemeen en zo ook op het eten van dieren en planten, de wijze waarop, de hoeveelheid, in welke omstandigheden, de manier waarop we planten en dieren verzorgen en ook consumeren. Het gaat volgens mij om de intentie en het bewustzijn waarmee je het doet. Gaat jouw behoefte vóór het leven of gaat het leven vóór jouw eigen behoeften en/of probeer je in co- existentie/ creatie met de natuur te leven?

Bloemen zijn prachtig en ik voel dat ik ze daarom zo lang mogelijk wil laten staan om van ze te genieten en hen hun hele LEVENSLOOP te laten volbrengen. Groenten zijn in feite (de vruchten van) planten, maar ook prachtig, een wonder der natuur. Zonder bloesem ontstaat er geen vrucht. Voor mij voelt het zo dat groenten en planten hier op aarde zijn om zuurstof te geven/ de lucht te reinigen en als voedsel te dienen in de kringloop van het leven. Dat zie je zo mooi aan een appel die loslaat van de boom zodra hij klaar is om zijn dharma/ functie in het leven te volbrengen als voedsel voor mens/ dier en vruchtbaarheid van de aarde zelf. Is het leven (en dus ook dat van mensen) in die zin in essentie niet bedoeld als een kringloop van Zelf opoffering? Zoals een bloem die zijn geuren verspreid zonder er iets voor terug te verwachten?

Alles bij elkaar opgeteld verwacht ik niet dat ik heel veel bloemen zal gaan plukken om te eten; zo af en toe op speciale gelegenheden. En dan maakt het ook nog uit of het kleine bloemetjes zijn die in grote getalen bloeien, zoals madeliefjes en rode klaver of dat het grotere bloemen zijn zoals klaprozen of viooltjes die veel langer staan en daar prachtig staan te pronken.

Misschien kan ik volgend jaar wel wat eetbare bloemen op mijn balkon gaan planten, om te genieten van de vrolijke weelde en ze zo af en toe te gebruiken als aanvulling en verrijking van het eten, met hun helende smaakvolle levenssappen.

Ben benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen en vraag me ook wel af hoe andere mensen hier naar kijken en mee omgaan....

Ik kwam onderstaand artikel tegen over eetbare bloemen..leuk om wat meer over eetbare bloemen te leren.

https://makkelijkemoestuin.nl/kennisbank/fruit-en-bloemen/eetbare-bloemen.


In overdenking Sandra

2 views0 comments